• Simon Požek

Projektorji kratkega meta v primerjavi z dolgim metom: kakšna je razlika?

Updated: Dec 4, 2021

Ko ste v iskanju za nov projektor za vaš domači kino ali poslovno oglaševanje, morate upoštevati veliko različnih dejavnikov: kako svetel je projektor ali pri kakšni največji ločljivosti lahko projicira? Ali ga je mogoče namestiti na strop?
O projektorjih za domači kino je treba veliko vedeti in imamo odgovore.

Toda od vseh teh vprašanj, ki si jih boste morali zastaviti - preden kupite najboljši projektor, ki ga lahko kupite - je morda najpomembnejše: kakšna je razlika med projektorjem na kratke razdalje in projektorjem na dolgi rok.Če ne veste, kaj pomeni kateri od teh izrazov;brez skrbi, vam bomo predstavili vse podrobnosti in še več v tem članku o projektorjih na kratke in dolge razdalje.


Kaj pomeni "met"?

Projektor pogosto (vendar ne vedno) označuje, ali gre za kratki ali dolgi met z dvema črkama na koncu številke modela, na primer BenQ HT1085ST."ST" na koncu modela pomeni - uganili ste - "kratek met". Kaj pomeni metati? Bom razložil.


Razlika v razdalji meta projektorja je odvisna od vrste leče, ki jo uporablja, pri čemer so dolgi meti na splošno cenejši za izdelavo kot kratki zaradi kakovosti stekla, ki je potrebna za njihovo delovanje.


Kratek met proti dolgemu metu proti ultrakratkemu metu

Vse meritve kratkih ali dolgih leč, ne glede na znamko, so razvrščene glede na doseg projektorja glede na zaslon, da se ustvari 100 -palčna slika.


Modeli za dolge razdalje lahko potrebujejo 182.88 cm ali več razpoložljivega prostora med namestitvijo projektorja in nameščenim zaslonom, da dosežejo omejitev velikosti zaslona 100 ″. Prednost objektivov z dolgim ​​metom (poleg cenovnega popusta v primerjavi s kratkimi meti) je, da so kot nalašč za uporabo v velikih dvoranah ali razstavnih prostorih, kot so poslovne predstavitve, bogoslužne hiše, gledališče na prostem ali vizualni prikazi koncertov.

Ali pa, če imate veliko sobo, služijo kot odlični projektorji za domači kino.


Približajte jih in ne boste dobili večje slike, slika se skrči, zaradi česar je manj uporabna pri nastavitvah projektorja za domači kino v manjših prostorih. Po drugi strani imajo projektorji za kratke razdalje objektive, ki lahko ustvarijo veliko večjo sliko na krajših razdaljah ali 100 ″ pri približno 1.2192 m ali manj pri nekaterih modelih. Uporabljajo se lahko na steni ali projekcijskem platnu. Prva prednost nakupa kratkega meta je tudi ena najbolj očitnih: manj prostora med projektorjem in zaslonom pomeni manj prostora za ljudi, ki ovirajo svetlobo projektorjev.Čim krajši je met, manj je možnosti, da bi kdo prekinil projekcijo.

Kratkometna projekcija je kot nalašč za hiše, stanovanja ali razgledne površine, ki imajo težave s kvadraturo, vendar je to udobje tudi višje. V povprečju bi morali pričakovati, da boste za dva primerljiva projektorja porabili med 100 in 250 € več, edina razlika je v zmogljivosti metanja njihovih leč.

Mnogi ljudje uporabljajo te projektorje za video igre, saj ni potrebno veliko prostora, da bi dobili osupljivo veliko sliko in ustvarili cele video stene.Iz istega razloga jih popotniki radi uporabljajo kot poslovni projektor.Na krajši razdalji prinaša večjo sliko.

To so tudi bolj ali manj prenosni projektorji, saj so ponavadi manjši.


Nazadnje so na voljo projektorji z ultra kratkimi razdaljami, ki lahko ustvarijo podobo do 100 ″ na razdalji le 38.1 cm. Stavim, da je to večje od vašega trenutnega ploskega zaslona. Ti ultra kratki projektorji so običajno rezervirani za komercialne ali podjetniške aplikacije, čeprav so lahko uporabni v manjših domovih ali stanovanjih, ki so za prostor še bolj utesnjena od tistih, ki bi namesto tega uporabljali standardne kratke razdalje.

Na žalost so leče, ki omogočajo ultra kratek met, tudi precej dražje, zato so namesto tega namenjene predvsem poslovnim aplikacijam.


Če si resnično želite ultra kratkega meta, je na voljo nekaj trdnih ultra kratkih modelov, vendar pričakujete, da boste porabili veliko več za manj svetel, manj vsestranski projektor, ki deluje le v zelo specifičnih scenarijih gledanja.


Kateri je pravi za vas?

Po eni strani so projektorji na dolge razdalje lahko cenejši od konkurentov na kratkih razdaljah, vendar se tudi ne ujemajo preveč z domačimi gledališči, ko je med vašim kavčem in nasprotno steno le toliko prostora.

V domačih kinodvoranah se pogosto ne premetava, a vseeno je lahko nadležno, ko so v filmu vpleteni vaši prijatelji ali družina, le da eden izmed njih vstane na prigrizku in uniči projekcijo za vse. Z dolgimi meti imate več prostora med projektorjem in zaslonom, zaradi česar je bolj verjetno, da bo kdo hodil po slikovni poti na naslednjem potovanju v sobo ali iz nje.


Na drugi strani spektra so kratki meti spektakularni za nastavitve samo v dnevni sobi, čeprav je ta bonus na ceni. Kratki meti so pri nakupu dražji, prav tako pa se ne prilagajajo prav tako daljšim projekcijskim razdaljam, kot je to mogoče pri dolgem metu. Če nameravate projektor uporabljati izključno za druge projekte ali predstavitve zunaj domačega kina, je lahko daljši meta boljša izbira.


Izberite projektor, ki ima ustrezna vrata, ki jih potrebujete, da lahko povežete stvari, kot so računalniški monitor, predvajalnik Bluray, video kamera, domača zvočna oprema ali igralna konzola. Če želite dobre barve, se prepričajte, da ste izbrali model z ustrezno svetlostjo barve. To se meri v lumnih. Svetlejši kot je projektor, višja bo svetlost.


Večina projektorjev je opremljenih z daljinskim upravljalnikom, ki je priročen za prilagajanje nastavitev, ne da bi morali vstati in iti do enote. Vendar pa vam vsi ne dodelijo tega bonusa, zato se prepričajte, da ob nakupu veste, kaj dobite v škatli. Če želite pri daljinskem projektorju namestiti stropno montažo, se prepričajte, da je projektor mogoče namestiti na ta način. Še enkrat, niso vsi ustvarjeni enaki in tudi če jih lahko namestite, morda ne bodo priloženi potrebni pripomočki za to. Zato se še enkrat prepričajte, da veste, kaj dobivate.


Projektor LCD ima ostrejšo sliko in boljšo kakovost slike, medtem ko je projektor DLP na splošno lažji in prenosnejši. Vrsta, ki jo izberete, bo temeljila na vaših edinstvenih potrebah.


LED projektorji imajo v primerjavi z LCD in DLP omejeno svetlost, zato niso primerni za prostore, kjer prihaja svetloba. Mnogi današnji projektorji lahko delujejo z vašim pametnim domom in so povezani tudi z avtomatizacijo doma. Prepričajte se, da lahko projektor prilagodi razmerje stranic, saj je bila nekatera starejša vsebina posneta kot kvadratna, novejša vsebina pa pravokotna.

Čeprav vsi v bližnji prihodnosti gledamo na tehnologijo laserskih projektorjev in sanjamo o laserski svetlobi, bodo ti kratki in dolgi projektorji zadovoljili vse vaše potrebe.


Ne glede na to, ali iščete projektorje na kratke razdalje, dolge ali ultra kratke projektorje, vam bo ta članek: 6 Prednosti projektorjev za domačo zabavo in poslovno uporabo pomagal pri izbiri.


Trenutno so najbolj priljubljeni 4k projektorji. Ne pozabite, da gre predvsem za velikost in kakovost slike glede na razdalje meta. To bo določilo vrste projektorjev, ki jih boste gledali.

Kot vedno smo vam vedno dosegljivi za odgovore na vprašanja.

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Nekoč, ko je bilo na razpolago še malo število izdelkov, je bila izbira kupca med njimi lažja. Toda z vsakodnevnim naraščanjem povpraševanja je treba izbirati med tem, ali boste ponudili kupcem več iz